Απεργία τέλος, πάνε (;) για δημοψήφισμα

Πηγή:www.capital.gr

της Μαρίνας Μάνη

Η απεργία στη ΔΕΗ έφυγε, η μάχη για το δημοψήφισμα κατά της «μικρής ΔΕΗ» έρχεται, με την αντιπολίτευση (κυρίως την αξιωματική) να εμφανίζεται βέβαιη ότι βρέθηκαν τα 120 βουλευτικά «ναι» που θα δρομολογήσουν τη διαδικασία.
Το Μαξίμου και η Χ.Τρικούπη υποδέχθηκαν με «ικανοποίηση» την απόφαση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να κηρύξει χθες τα μεσάνυχτα τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής επιστράτευσης που αποφάσισε και ανακοίνωσε η κυβέρνηση το πρωί του Σαββάτου.

Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα δεν έκρυψαν και την «έκπληξή» τους για την άμεση συμμόρφωση των συνδικαλιστών και των «πολιτικών υποκινητών τους» (β. Κουμουνδούρου), δεδομένου ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε χθες το πρωί ότι εάν ο ίδιος ήταν απεργός και λάμβανε φύλλο επιστράτευσης θα το έσκιζε.

Ως εκ τούτου, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι το μέτωπο κατά του νομοσχεδίου (σ.σ. που ψηφίζεται τα επόμενα δύο 24ωρα από το Α΄ Θερινό Τμήμα) «έσπασε» πριν καλά-καλά συγκροτηθεί.

Αιτιολογεί δε την απόφαση για πολιτική επιστράτευση ως αναγκαίο κακό προκειμένου να μη πληγεί η τουριστική κίνηση, που βρίσκεται στο ζενίθ της, από μία πολιτικά υποκινούμενη απεργία – «οι απεργοί δεν έχουν εργασιακά αιτήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Η ευφορία μάλιστα ενισχύθηκε και από την απόφαση των φαρμακοποιών να μην προχωρήσουν, τελικά, σε νέα 24ωρη απεργία, ένδειξη (κατά το Μαξίμου) ότι ένα ένα τα ζητήματα κλείνουν.

Υπάρχουν τα 120 «ναι» στο δημοψήφισμα

Η Κουμουνδούρου, πάντως, «διαβάζει» διαφορετικά την λήξη της απεργίας. Σε πρώτο επίπεδο, προβάλλει την απόφαση για επιστράτευση («η κυβέρνηση εκτέθηκε για άλλη μία φορά» κλπ), καθώς ο εργαζόμενος που θα αγνοούσε το φύλλο επίταξης θα αντιμετώπιζε την ποινή της απόλυσης.

Σε δεύτερο επίπεδο, προτάσσει τις προσεκτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να μη κινδυνεύσει το (υπό διαμόρφωση, ακόμη) κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης για διενέργεια δημοψηφίσματος εναντίον της «μικρής ΔΕΗ».

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μία απεργιακή όξυνση θα μπλόκαρε βουλευτές από άλλα σχήματα της αντιπολίτευσης ή ανεξάρτητους, οι οποίοι έχουν εκφραστεί υπέρ του δημοσψηφίσματος. «Αυτό είναι το μείζον και σωστά η ΓΕΝΟΠ ανέστειλε την απεργία», έλεγαν χθες το βράδυ.

Κατά τους ίδιους, ο «μαγικός» αριθμός των 120 βουλευτών που απαιτείται για να προωθηθεί το αίτημα περί δημοψηφίσματος στην Βουλή, «έχει ήδη συγκεντρωθεί», καθώς έχουν ευοδωθεί οι συζητήσεις με 15 ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι θα προστεθούν στους 71 του ΣΥΡΙΖΑ, στους 13 της ΔΗΜΑΡ, στους 13 των ΑΝΕΛ και στους 12 του ΚΚΕ.

Η προσπάθεια θα κορυφωθεί το επόμενο τριήμερο, ώστε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να δρομολογηθεί η διαδικασία κατάθεσης του αιτήματος. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Ολομέλεια θα πρέπει να συγκλιθεί εκτάκτως (σ.σ. η Βουλή λειτουργεί με Θερινά Τμήματα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου) ώστε να αποφασίσει, με 180 «ναι» την διενέργεια του δημοψηφίσματος...


 
Γράφημα Γ.Δ.

Latest Message: 7 years, 5 months ago
  • Δημήτρ : Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω το λογαριασμό μου;
  • c-service : Αναβλήθηκε για τις 10 Νοεμβρίου η ΓΣ της Attica Bank – Θα παραταθεί έως και 6 μήνες η ΑΜΚ των 434 εκατ. – Δεν βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής bankingnews.gr
  • c-service : Μαΐλλης: Με 95,41% η HIG Luxembourg μετά τη Δ.Π. Πηγή:www.capital.gr
  • c-service : Σε αναδυόμενη αγορά υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P Dow Jones Indices CAPITAL
  • c-service : Eurobank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση ΤΤ και Proton
  • c-service : Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου στις 15:30 ώρα Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική.
  • c-service : 15/7/2013 5:18:36 μμ ΧΑ - ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Σας ενημερώνουμε ότι παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα διαπραγμάτευσης της Αγοράς Αξιών που έχει επηρεάσει το σύνολο των συμμετεχόντων. Θα ενημερωθεί
  • c-service : Draghi (EKT): Οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπαθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
  • c-service : 4/7/2013 3:39:58 μμ Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 CAPITAL
  • c-service : Θα καθυστερήσει η έναρξη της συνεδρίασης στην κυπριακή βουλή

Only registered users are allowed to post

Έχουμε 112 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μέλη : 2700
Περιεχόμενο : 2748
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 6277921
Γρήγορη Αναζήτηση