Ε.Ε: Η κεντροδεξιά προηγείται με μικρή διαφορά ενόψει των ευρωεκλογών

Πηγή:www.capital.gr

Η κεντροδεξιά αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις Ευρωεκλογές της ερχόμενης εβδομάδας, όμως το μικρό προβάδισμά της στις δημοσκοπήσεις δείχνει πως οι πιθανότητές της να εξασφαλίσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αβέβαιες. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα κερδίσει 212 έδρες στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22-25 Μαΐου σύμφωνα με τη σημερινή ανάλυση των εθνικών εκλογών από την πρωτοβουλία PollWatch 2014, μόλις τρεις περισσότερες από τους κεντροαριστερούς αντιπάλους του, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει 751 έδρες, περίπου το 70% των οποίων αναμένεται να καταλάβουν οι τέσσερις κύριοι σχηματισμοί – η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι.

Περίπου το ένα τέταρτο των εδρών είναι πιθανό να κερδίσουν κόμματα που τάσσονται κατά της ΕΕ ή κόμματα διαμαρτυρίας της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς, διπλασιάζοντας σχεδόν την επίδοσή τους σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του 2009. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της απογοήτευσης των ψηφοφόρων από την υψηλή ανεργία και τη χαμηλή ανάπτυξη.

Βάσει των κανονισμών που θεσπίσθηκαν το 2009 στην ΕΕ, το κόμμα που κερδίζει τις εκλογές βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να εκλέξει τον κορυφαίο υποψήφιό του ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ένα από τα ισχυρότερα αξιώματα στις Βρυξέλλες, με μεγάλη επιρροή στη νομοθετική δραστηριότητα.

Ωστόσο, μολονότι το ΕΛΚ μπορεί να κερδίσει με μικρή διαφορά τους Σοσιαλιστές στις εκλογές, σύμφωνα με τη σημερινή δημοσκόπηση, οι Σοσιαλιστές βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να εξασφαλίσουν συμμαχίες με άλλα κόμματα της αριστεράς, τα οποία θα μπορούσαν εν δυνάμει να τους βοηθήσουν να εξασφαλίσουν μια πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εφόσον ο υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής πρέπει να εγκρίνεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι Σοσιαλιστές πιθανόν να είναι σε θέση να υποστηρίξουν πως ο υποψήφιός τους έχει μεγαλύτερη νομιμοποίηση απ΄ αυτόν του κεντροδεξιού ΕΛΚ.

Ο διορισμός του προέδρου της Επιτροπής θα γίνει από τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι καλούνται να "λάβουν υπόψη" για την επιλογή τους τα αποτελέσματα των εκλογών.

Το ΕΛΚ έχει επιλέξει τον 59χρονο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και κεντρικό μεσολαβητή στη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, ως υποψήφιό του για τη διαδοχή του Πορτογάλου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής από το 2004.

Οι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν τον 58χρονο Γερμανό Μάρτιν Σουλτς, σημερινό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και ένθερμο υποστηρικτή της αύξησης των δαπανών με στόχο την αύξηση της απασχόλησης των νέων.

Η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, γνωστή ως ALDE, έχει επιλέξει τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ ως υποψήφιό της για την προεδρία της Επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της PollWatch, οι Φιλελεύθεροι αναμένεται να πάρουν μόλις 63 έδρες.

Κανένας απ΄ αυτούς τους τρεις υποψηφίους δεν θα περνούσε από τους ηγέτες της ΕΕ. Η Βρετανία ιδιαίτερα διατυπώνει ανησυχίες για οποιονδήποτε υποψήφιο θεωρεί πως επιδιώκει σε υπερβολικό κατ΄ αυτήν βαθμό την ολοκλήρωση της ένωσης.

Τα τρία κύρια κόμματα αναμένεται ότι θα χάσουν έδρες στο νέο κοινοβούλιο προς όφελος της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς, παρόλο που παραμένει ασαφές πόσο συντονισμένες θα είναι οι ομάδες στην άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά και ως εκ τούτου πόση επιρροή θα έχουν.

"Σε σύγκριση με το απερχόμενο κοινοβούλιο, το νέο κοινοβούλιο θα είναι περισσότερο πολωμένο, με περισσότερους (βουλευτές) στη ριζοσπαστική αριστερά και τη δεξιά", αναφέρει σε δήλωσή της η PollWatch.

Η PollWatch προβλέπει πως, αν η ακροδεξιά σχηματίσει μια συμμαχία που να περιλαμβάνει το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς, θα κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσει μια ομάδα, πράγμα που σημαίνει πως θα αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΕ και μεγαλύτερη επιρροή.

Το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο θέλει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ενδέχεται να ηγηθεί μιας άλλης αντιευρωπαϊκής ομάδας με 64 έδρες, σύμφωνα με την ανάλυση της PollWatch, αρκετές για να εξασφαλίσει την προεδρία μας επιτροπής στο κοινοβούλιο.

Η PollWatch, τμήμα μιας πρωτοβουλίας για την παρακολούθηση των τάσεων και των ψηφοφοριών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συγκεντρώνει δεδομένα δημοσκοπήσεων και χρησιμοποιεί ένα μοντέλο για να υπολογίσει την υποστήριξη προς τα κόμματα στις εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 
Γράφημα Γ.Δ.

Latest Message: 7 years, 5 months ago
  • Δημήτρ : Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω το λογαριασμό μου;
  • c-service : Αναβλήθηκε για τις 10 Νοεμβρίου η ΓΣ της Attica Bank – Θα παραταθεί έως και 6 μήνες η ΑΜΚ των 434 εκατ. – Δεν βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής bankingnews.gr
  • c-service : Μαΐλλης: Με 95,41% η HIG Luxembourg μετά τη Δ.Π. Πηγή:www.capital.gr
  • c-service : Σε αναδυόμενη αγορά υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P Dow Jones Indices CAPITAL
  • c-service : Eurobank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση ΤΤ και Proton
  • c-service : Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου στις 15:30 ώρα Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική.
  • c-service : 15/7/2013 5:18:36 μμ ΧΑ - ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Σας ενημερώνουμε ότι παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα διαπραγμάτευσης της Αγοράς Αξιών που έχει επηρεάσει το σύνολο των συμμετεχόντων. Θα ενημερωθεί
  • c-service : Draghi (EKT): Οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπαθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
  • c-service : 4/7/2013 3:39:58 μμ Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 CAPITAL
  • c-service : Θα καθυστερήσει η έναρξη της συνεδρίασης στην κυπριακή βουλή

Only registered users are allowed to post

Έχουμε 122 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μέλη : 2700
Περιεχόμενο : 2748
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 6277895
Γρήγορη Αναζήτηση